Inspiracje
Babeczki czekoladowe, czyli dla chcącego nic trudnego.
Maj-wiosna w pełni, słońce, zieleń i zapach kwiatów-tak to powinno wyglądać, jednak pogoda bywa kapryśna. Pisząc ten wpis obserwuję wirujący bielutki śnieg, który pokrywa świat za oknem. Brzmi to jak żart, ale przecież 1 kwietnia i Prima Aprilis już za nami. Pogoda Nas nie rozpieszcza, mimo to majówka może być udana. Weekend majowy zbliża się wielkimi krokami, nie wiem jaką pogodą obdarzy nas, w tym czasie, Matka Natura (do wszelkich prognoz, podchodzę z olbrzymią rezerwą), ale wiem, że sami możemy sprawić, żeby podczas naszego wolnego weekendu było miło i (UWAGA!) smacznie. W dziale moich Inspiracji znajdziecie szybkie, proste i przede wszystkim smaczne przepisy na różnego rodzaju smakołyki. Nie jestem mistrzem sztuki kulinarnej, czy też wybitnym cukiernikiem, ale lubię jedzenie i wyzwania. Gotowanie, pieczenie i inne wariactwa kuchenne sprawiają mi wiele radości, przede wszystkim dlatego, iż jest to bardzo często czas spędzony z moją Mamą.
Cenię sobie wszechstronność, dlatego i w kuchni nie może mnie zabraknąć!
Ze względu na moją ogromną miłość do czekolady, chcę Wam dziś zaproponować przepis na pyszne czekoladowe babeczki.
Nie muszę się chyba rozpisywać o właściwościach czekolady, jeżeli ją lubisz, sam doskonale wiesz, że jest lekiem na całe zło! Jeżeli nie należysz do fanów tej kakaowej słodyczy nie mam zamiaru Cię do niej przekonywać, ponieważ szanuję Twój gust smakowy.
- 230 g mąki
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- szczypta soli
- cukier waniliowy
- 100 g gorzkiej czekolady
- 100 g mlecznej czekolady
- 2 jaja
- 290 g kwaśnej śmietany
- 140 g cukru
- 80 ml oleju
Na początku zajmujemy się naszą Królową słodkości...
Posiekaj czekoladę.
Wymieszaj w misce mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę, cukier waniliowy, sól i cukier.
W drugim naczyniu połącz ze sobą rozmieszane jajka, śmietanę i olej.
Połącz ze sobą zawartość obu naczyń i dodaj najważniejszy składnik, czyli czekoladę. Wymieszaj wszystko delikatnie.
Rozłóż masę do foremek, wstaw blaszkę do piekarnika. Piecz w około 190/200 ºC, 20- 30 minut.
To było doskonale wykorzystane 20 minut Twojego dnia. Resztę pracy wykona Twój piekarnik, przygotuj kawę i delektuj się pysznymi babeczkami. Smacznego!







8 komentarze
Pysznie wyglądają i tak też na pewno smakują 😋
OdpowiedzUsuńDziękuję! Są naprawdę pyszne!!
UsuńMusze koniecznie zrobic :*
OdpowiedzUsuńJa Ci upiekę :*
UsuńSuper się Ciebie czyta i ogląda. Przepis wykorzystamjutro, już się nie mogę doczekać!! ❤
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło! Życzę powodzenia i smacznego :)
UsuńJak dla mnie świetny wpis. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńświetnie opisałaś i sfotografowałaś wszystkie etapy, myślę, że to bardzo wielu osobom ułatwi sprawę, gratuluję! Ja bardzo dużo piekę i często korzystam z przepisów w internecie. Mój ulubiony przepis na muffinki to https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/przepis-na-babeczki-czekoladowe/ Dodaję tylko czasem jakieś owoce albo garść bakalii i pyszna przekąska gotowa!
OdpowiedzUsuń